Hoeveel risico loopt u op stress? Test uzelf met de Stress-o-meter *

Stress, iedereen heeft er wel eens mee te maken. Het is niet zo erg om een keer over te werken, wat minder te slapen en stress te hebben. Stress is soms zelfs goed! Stress zorgt namelijk voor dat u extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken aan een moeilijke klus. Zodra de klus klaar is, gaat de stress vanzelf weg.

Stress is ongezond als u te lang spanning heeft en er geen tijd is voor ontspanning. Die spanning kan allerlei oorzaken hebben: thuis, in het gezin en op het werk. Maar ook de manier waarop u met de spanning omgaat is belangrijk. Te lang te veel stress zorgt voor klachten. Uiteindelijk kunt u zelfs overspannen of burn-out raken.

De stress-o-meter geeft u inzicht in hoe u omgaat met stressvolle situaties. U komt erachter wat u aankunt (uw draagklachten) en wat bij u stress veroorzaakt (uw draaglast). Ontdek waar voor u de meeste winst te behalen is.

Hoe werkt de stress-o-meter?

In de stress-o-meter vindt u zeven onderwerpen. De eerste zes onderwerpen gaan over uw draagkracht. U krijgt bij alle categorieën tien ja/nee vragen. Na elk onderwerp ziet u direct hoe groot het gevaar op stress is bij dat onderwerp. Met het zevende onderwerp kunt u uzelf testen op het onderwerp belastende omstandigheden. Zo kunt u uw draaglast bepalen.
Bij veel vragen zult u misschien denken: ‘wat een open deur’. de meeste mensen weten namelijk wel hoe het zou moeten. Maar doet u het ook echt zo? Daar gaat het om. Vul de test zo eerlijk mogelijk in. Denk niet te lang na bij elke vraag. Tel de punten daarna bij elkaar op en kijk wat de uitslag betekent. Per onderwerp krijgt u suggesties voor workshops of trainingen die u kunnen helpen om beter met stress om te gaan.
*) De Stress-o-meter is ontwikkeld door Fonds Psychische Gezondheid en mag met toestemming op deze website geplaatst worden.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 06 24 89 17 61 | Brederodestraat 8 | 1054 VH Amsterdam